PENGENALAN PERATURAN 3P | |
a. Meningkatkan Daya Saing Keluaran Tempatan | |
Liberalisasi perdagangan di bawah Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO)
dan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) akan menyebabkan hasil
pertanian negara menghadapi persaingan lebih sengit daripada
negara-negara pengeluar yang lain. Untuk memastikan pengeluar-pengeluar
mampu bersaing dalam membekalkan hasil-hasil pertanian ke rantaian
bekalan perdana di pasaran antarabangsa, pemakaian Peraturan 3P yang
menekankan faktor penggredan, pembungkusan dan pelabelan akan memudahkan
akses pasaran ke negara pengimport oleh kerana standard yang
dibangunkan mengikuti garis panduan FAO/CODEX dan mematuhi syarat-syarat
perjanjian WTO. | |
b. Ketelusan Pasaran Melalui Pemakaian Standard Malaysia | |
Pelaksanaan Peraturan 3P menjamin kepada pemasaran yang berkonsepkan
telus di mana petani yang mengamalkan aktiviti menggred berpandukan
Standard Malaysia (MS) berhak untuk mendapatkan harga yang bersesuaian
dengan gred yang dikeluarkan. Peraih atau pemborong tidak sewenangnya
meletakkan harga tanpa merujuk kepada Standard Malaysia (MS) dan ini
menjamin pengeluar tidak ditindas oleh kerana MS menjadi kayu pengukur
di dalam penentuan kualiti hasil pertanian.
| |
c. Meningkatkan Pendapatan Petani Melalui Pengurangan Kerosakan Lepas Tuai | |
Aspek pembungkusan juga penting di dalam menentukan kualiti hasil-hasil
pertanian. Menurut Norsida et al. (2008), kajian mendapati bahawa 70
peratus peruncit/pemborong menerima hasil sayur-sayuran dan buah-buahan
dengan 11 hingga 20 peratus kerosakan yang berpunca daripada penggunaan
pembungkusan yang kurang sesuai. Risiko kerosakan lepas tuai yang agak
tinggi ini menyebabkan penawaran harga yang kurang baik dan tingginya
pelupusan hasil yang rosak kepada petani. Oleh itu, Peraturan 3P
menetapkan setiap hasil pertanian perlu dibungkus mengikut kesesuaian
dan memberi perlindungan maksimum daripada apa-apa kerosakan semasa
pengendalian dan pengangkutan. Ini akan meningkatkan pendapatan petani
dengan penjimatan atas kerugian kerosakan lepas tuai yang tinggi. | |
d. Memperkukuhkan Pasaran Eksport Sedia Ada | |
Singapura dan Brunei merupakan pasaran tradisional hasil-hasil pertanian Malaysia. Agri Food & Veterinary Authority
(AVA) Singapura dan Jabatan Pertanian Brunei telahpun menguatkuasakan
pelabelan dan pembungkusan keluaran pertanian Malaysia yang dieksport ke
negara berkenaan. Di samping itu, negara-negara tersebut mempunyai
sistem pemeriksaan sisa baki racun (MRL) yang ketat. Melalui Peraturan 3P, eksport buah-buahan dan sayur-sayuran tidak akan terjejas setelah petani-petani mengamalkan Amalan Pertanian Baik dan seterusnya mematuhi standard dan piawaian yang ditetapkan oleh negara pengimport. Melalui pemakaian label di setiap kotak pembungkusan, petani/pengeluar yang menghasilkan keluaran pertanian dengan kandungan sisa baki racun yang tinggi dapat dikenalpasti melalui sampel yang diuji di makmal. Sekiranya hasil-hasil pertanian yang dieksport tidak mematuhi peraturan 3P, maka sudah tentu pengimport akan beralih kepada negara-negara jiran seperti Thailand dan Indonesia. | |
e. Mencegah Aktiviti Lambakan | |
Pada tahun 2009, Malaysia mengimport buah-buahan bernilai RM1.24
billion dan sayur-sayuran bernilai RM2.27 billion. Di bawah perjanjian
WTO, mana-mana negara tidak lagi boleh menyekat perdagangan bebas, namun
Peraturan 3P boleh mensyaratkan hanya hasil-hasil pertanian yang
berkualiti mengikuti Standard Malaysia (MS) atau CODEX dibenarkan untuk
diimport. Sebagai contoh, pengusaha-pengusaha tempatan yang mengusahakan ladang mangga mendapati bahawa mereka tidak dapat bersaing dengan mangga yang diimport daripada negara jiran. Ini adalah disebabkan mangga yang diimport dijual dengan harga yang jauh lebih murah di pasaran. Perkara ini berlaku oleh kerana produk yang diimport adalah di luar gred MS dan sikap pengguna di Malaysia mengutamakan harga daripada kualiti yang dijual. | |
f. Maklumat Pengeluar dan Produk | |
Treacebility
atau mengesan asal usul keluaran adalah tren yang kian meningkat dalam
penjualan makanan untuk tujuan keselamatan dan kebersihan makanan.
Demikian jugalah dengan syarat pelabelan yang ditetapkan di bawah
Peraturan 3P di mana ianya adalah memenuhi keperluan kebolehkesanan
sesuatu produk khususnya dalam kawalan sisa baki racun (MRL) bagi tujuan
keselamatan. Penetapan syarat ini adalah melengkapi syarat dan
peraturan pelabelan di dalan Peraturan Makanan 1985, Kementerian
Kesihatan Malaysia. Penggunaan label pada bungkusan hasil-hasil pertanian adalah penting kerana ia memberi maklumat mengenai pengeluar, jenis komoditi, gred dan saiz produk yang ingin dijual. Maklumat ini penting kepada pembeli dan penjual untuk menentukan terma urus niaga berdasarkan gred dan saiz yang dinyatakan. Sebagai contoh, isu kandungan bakteria E-coli dalam sayur timun di Eropah baru-baru ini menunjukkan bahawa betapa pentingnya sesuatu label pada setiap hasil keluaran pertanian. Sekiranya tiada label yang memberi maklumat berkenaan negara asal timun berkenaan, sudah pasti pihak berkuasa tidak dapat mengesan daripada mana datangnya bakteria berkenaan dan dalam masa yang sama, pihak berkuasa dapat mengambil tindakan yang sewajarnya kepada negara pengeluar yang terlibat. |
0 comments